Homepage / Verklaard: de groeiende vraag naar personalisatie in fitness
De eerste maanden van 2025 zitten erop en er is één ding dat duidelijk is: de vraag naar gepersonaliseerde fitnessprogramma’s is groter dan ooit. ‘One size fits all’ is verleden tijd. In plaats daarvan willen we schema’s die aansluiten op onze persoonlijke leefstijl, werk en behoeften. Januari is traditioneel de maand van goede voornemens en dat zien we terug in de stijgende populariteit van gepersonaliseerde fitnessprogramma’s. Wat drijft deze trend? In dit artikel analyseren we de belangrijkste factoren achter de vraag naar personalisatie in de fitnessindustrie en bespreken we hoe bedrijven hierop inspelen.
Technologie heeft de weg vrijgemaakt voor personalisatie. Wearables, zoals Fitbit, Apple Watch, Garmin en Whoop, verzamelen continu data over gedane activiteiten, slaap, hartslag en calorieverbruik. Op basis van deze gegevens wordt er een persoonlijk overzicht gemaakt van activiteit, fitheid en volgens er suggesties voor komende trainingen. Doordat platforms als Strava en MyFitnessPal kunnen integreren met de wearables, kunnen gebruikers de data van hun sporthorloge analyseren en zo een persoonlijke aanpak hanteren. Strava maakt bijvoorbeeld gebruik van AI om na elke training gepersonaliseerde feedback te geven.
Voor veel mensen die goede voornemens hebben, kan een gepersonaliseerde aanpak het verschil maken tussen doorzetten of afhaken. Een standaard fitnessschema werkt niet voor iedereen en technologie helpt om een aanpak te vinden die écht vol te houden is.
Nog specifieker zijn de inzichten die verkregen worden aan de hand van DNA-testen. Genetische aanleg voor zaken als spierontwikkeling en metabolisme komt hierin naar voren. Studies tonen aan dat bepaalde genetische combinaties invloed kunnen hebben op hoe ons lichaam reageert op krachttraining of uithoudingsvermogen. Dit heeft geleid tot de opkomst van bedrijven zoals DNAfit, die trainings- en voedingsschema’s baseren op genetische informatie. Echter is dit wel met de notie dat er nog genoeg discussie is over hoe betrouwbaar en ethisch verantwoord deze toepassingen zijn.
Een belangrijke psychologische factor achter de vraag naar personalisatie is de behoefte aan controle. Mensen voelen zich gemotiveerder wanneer ze een programma volgen dat speciaal voor hen is samengesteld. Dit sluit aan bij de self-determination theory, die stelt dat autonomie een cruciale rol speelt bij motivatie en doorzettingsvermogen. Gepersonaliseerde schema’s versterken het gevoel van eigenaarschap, wat leidt tot een grotere kans op langetermijnsucces.
Daarnaast speelt het zogenaamde ‘illusion of uniqueness’ een rol: we geloven graag dat onze situatie uniek is en dat een standaardprogramma niet op ons van toepassing is. Fitnessbedrijven spelen hier slim op in door maatwerkprogramma’s te presenteren als een noodzaak in plaats van een luxe.
De behoefte aan personalisatie in de gym of in trainingsschema’s heeft alles te maken met de focus op identiteit en mentale rust. Steeds meer mensen realiseren zich dat we allemaal anders zijn en willen daarom een unieke oplossing die bij hun eigen lichaam en dagindeling past. Waar vroeger trainingsschema’s beperkt waren tot drie opties (afvallen, gewicht behouden, spiermassa opbouwen), is er nu een veel breder scala aan gepersonaliseerde keuzes. Apps zoals Nike Training Club, Garmin en Sworkit bieden trainingsschema’s die zich aanpassen aan weekindeling, stressniveaus en slaapkwaliteit.
Interessant is dat personalisatie niet alleen in fitness plaatsvindt. In sectoren zoals voeding, gezondheidszorg en zelfs entertainment (Netflix, Spotify) zien we hetzelfde patroon: consumenten verwachten maatwerk op basis van hun voorkeuren en gedragingen.
De ene na de andere influencer behaalt een personal trainer-certificaat. Niet zonder reden: de vraag naar personal training groeit en social media speelt hier een belangrijke rol in. Influencers delen hun gepersonaliseerde schema’s, day-in-the-lifevideo’s en trainingsroutines, waardoor volgers geïnspireerd raken om hun eigen fitnessreis aan te passen. Platforms zoals Instagram en TikTok zitten vol met maatwerkprogramma’s, vaak gepresenteerd als dé sleutel tot succes.
Hiermee ontstaat een wisselwerking: personalisatie wordt enerzijds gedreven door vraag van consumenten, maar anderzijds ook versterkt door aanbod. Hoe meer gepersonaliseerde schema’s zichtbaar zijn op social media, hoe sterker het idee wordt dat een standaardprogramma niet volstaat.
Hybride trainingsschema’s zijn een treffend voorbeeld van hoe personalisatie werkt. Ze combineren verschillende trainingsmethoden, zoals kracht, cardio en flexibiliteit, om een veelzijdig en gepersonaliseerd programma te bieden. Dankzij technologieën zoals apps en wearables kunnen gebruikers eenvoudig hun voortgang bijhouden en hun schema aanpassen.
Een ander voorbeeld is de combinatie van slimme fitnessapparaten, zoals interactieve loopbanden, roeimachines en slimme gewichten, met een bijbehorende app. Deze apparaten passen automatisch weerstand en intensiteit aan op basis van persoonlijke trainingsgegevens. Dit biedt een realistische en geoptimaliseerde trainingservaring.
Apps zoals Nike Training Club en Peloton koppelen deze apparaten aan digitale omgevingen waarin gebruikers gepersonaliseerde trainingsplannen ontvangen. Door integratie met wearables krijgen gebruikers real-time feedback over hun prestaties, herstel en algehele fitheid.
Steeds meer mensen richten zich op preventieve zorg. Gepersonaliseerde fitness- en welzijnsproducten helpen consumenten om gezondheidsproblemen te voorkomen in plaats van deze later te behandelen. Wearables bieden vroegtijdige inzichten, zoals een verhoogde hartslag of slechte slaapkwaliteit, waardoor gebruikers sneller actie kunnen ondernemen.
Cases
WHOOP en Oura Ring zijn perfecte voorbeelden van de toenemende vraag naar personalisatie in de fitness.
WHOOP is een geavanceerde wearable die zich richt op herstel, slaapkwaliteit en trainingsbelasting. In tegenstelling tot veel andere fitness-trackers heeft WHOOP geen scherm en meet het continu verschillende biometrische gegevens, zoals hartslagvariabiliteit (HRV), slaapcycli, ademhalingsfrequentie en stressniveaus. Alle verzamelde data wordt verwerkt in de WHOOP-app, die gebruikers gepersonaliseerde inzichten en aanbevelingen biedt over hoe ze hun training en herstel kunnen optimaliseren.
Een van de kernfunctionaliteiten van WHOOP is de Strain Score, een maatstaf die de fysieke belasting van een gebruiker weergeeft, en de Recovery Score, die aangeeft in hoeverre het lichaam hersteld is en klaar is voor nieuwe inspanning. Op basis van deze gegevens geeft WHOOP advies over trainingsintensiteit, slaapduur en herstelstrategieën.
Oorspronkelijk werd WHOOP voornamelijk gebruikt door topsporters en professionele atleten, zoals NBA- en NFL-spelers. Maar de afgelopen jaren heeft het bedrijf zich gericht op de bredere consumentenmarkt. Hiermee speelden ze in op de groeiende vraag naar personalisatie in sport voor de doorsnee persoon en heeft WHOOP een groeiende groep recreatieve sporters en gezondheidsbewuste individuen bereikt. De focus op preventieve zorg en stressmanagement heeft WHOOP ook populair gemaakt buiten de sportwereld, bijvoorbeeld bij ondernemers en mensen die hun algehele welzijn willen optimaliseren.
Een vergelijkbare ontwikkeling zien we bij de Oura Ring. De naam zegt het al, dit is een wearable in de vorm van een ring. Deze stijlvolle wearable werd in eerste instantie gebruikt door high-performance professionals en biohackers, maar is inmiddels mainstream geworden. De ring meet slaap, hartslagvariabiliteit en stressniveaus en biedt gebruikers dagelijkse readiness scores om beter inzicht te krijgen in hun fysieke en mentale toestand. De Oura Ring wordt tegenwoordig ook veel gebruikt door mensen die prioriteit geven aan slaapoptimalisatie en herstel, en zelfs beroemdheden en CEO’s worden ermee gespot.
Beide wearables laten zien hoe technologie, die ooit alleen toegankelijk was voor topsporters, nu een breed publiek bereikt. De trend naar personalisatie in fitness en welzijn is daarmee niet langer alleen voorbehouden aan de elite, maar wordt steeds meer een alledaags hulpmiddel voor iedereen die bewuster met zijn gezondheid wil omgaan.
Aan de ene kant is het de vraag van de consument die ervoor zorgt dat bedrijven inspelen op de vraag naar personalisatie, maar aan de andere kant is het ook het aanbod van bedrijven dat ervoor zorgt dat het steeds normaler wordt om een persoonlijk schema te willen. Abonnementsdiensten zoals die van Peloton bieden bijvoorbeeld gepersonaliseerde content, wat leidt tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit.
Daarnaast zorgen hybride modellen, waarbij apps en fysieke producten worden gecombineerd, voor nieuwe inkomstenstromen. Een voorbeeld is de combinatie van slimme fitnessapparaten, zoals een smart bike, met een bijbehorende app.
Toch zijn er ook uitdagingen. Gepersonaliseerde schema’s en wearables kunnen prijzig zijn, waardoor ze minder toegankelijk worden voor bepaalde groepen. Daarnaast kan een sterke focus op data en prestaties leiden tot obsessief gedrag of stress. De vraag is dan ook: hoe zorgen we ervoor dat personalisatie bijdraagt aan welzijn, zonder dat het leidt tot overmatige prestatiedruk? Een oplossing kan zijn dat bedrijven niet alleen prestaties meten, maar ook focussen op mentaal welzijn en duurzaam trainen.
Personalisatie is niet langer een trend, maar een fundamentele verschuiving in hoe we omgaan met fitness en gezondheid. De groeiende vraag naar maatwerkprogramma’s wordt gedreven door technologische innovaties, psychologische behoeften en de invloed van sociale media. Waar we ooit genoegen namen met standaardoplossingen, verwachten we nu schema’s die aansluiten op onze unieke behoeften en levensstijl.
De vraag blijft hoe deze trend zich verder ontwikkelt. Hoe kunnen bedrijven personalisatie toegankelijker maken en wat is de volgende stap in AI-gestuurde fitnesscoaching? En hoe zorgen we ervoor dat personalisatie bijdraagt aan welzijn zonder nieuwe prestatiedruk te creëren? Hierop het antwoord vinden is de sleutel tot succes .De toekomst van fitness is gepersonaliseerd – en wie daarop inspeelt, zal de komende jaren succesvol zijn.
Bronnen:
Deel dit artikel
Een schrijvende shorttracker, dat is wie ik ben. Het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan trainen voor het schaatsen. In de uren daartussen kan ik mijn ei kwijt in schrijven, of liever gezegd ‘spelen met taal’. Ik houd ervan te bouwen aan verschillende zinsstructuren, te experimenteren met woorden en geniet van de uitdaging om elke keer een mooi en logisch artikel in elkaar te zetten. Geen clichés, maar juist vernieuwing. Goed leesbaar, maar toch informatief en boeiend. Net als bij mijn eigen trainingen is het elke keer een kwestie van proberen te verbeteren, maar dan met taal. Met een talenstudie als achtergrond en verder een grote liefde voor lezen, is schrijven echt iets waar ik graag mijn tijd aan besteed.
Vul het formulier in of neem direct contact op
luc.van.koningsbrugge@kompaspublishing.nl