Homepage / Regionale marketing en hoe je als merk kan inhaken op tradities zoals Carnaval
Carnaval staat weer voor de deur en de naamborden van steden worden stuk voor stuk vervangen door hun Carnavalstitels, zoals Oeteldonk en Kielegat. Vooral onder de rivieren neemt de feestvreugde al vroeg toe. Hoewel Carnaval 2025 officieel van zondag 2 maart tot en met dinsdag 4 maart loopt, beginnen veel steden al eerder met feesten.
Voor feestgangers is Carnaval een jaarlijks hoogtepunt, maar ook voor bedrijven biedt het ongekende marketingkansen. Er zijn weinig feestdagen waarbij inhakers zo succesvol kunnen zijn. Daarom duiken we in dit artikel in de commerciële kant van Carnaval. Waar ligt de oorsprong van dit feest? Wat zijn terugkerende tradities? En hoe kun je als regionale marketeer het beste opvallen.
Carnaval is een eeuwenoude traditie die zijn oorsprong vindt op de christelijke kalender. Het feest wordt gevierd in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag, de start van de veertigdagentijd die leidt naar Pasen. De exacte data variëren jaarlijks, afhankelijk van de eerste volle maan na 21 maart. Oorspronkelijk was Carnaval een driedaags feest, maar tegenwoordig duurt de feestvreugde bijna een week.
In veel regio’s start de carnavalsperiode symbolisch op de Elfde van de Elfde (11 november), een dag die wordt gezien als de officiële aftrap van het carnavalsseizoen. In de periode tussen 11 november en de start van Carnaval zelf, zijn er tal van kleinere feesten die de carnavalssfeer alvast naar boven brengen én die marketeers volop mogelijkheden bieden om in te haken. En niet te vergeten de bekende Carnavalsbegroeting ‘Alaaf!’, een kreet die zijn oorsprong heeft in het Duits en betekent dat alles aan de kant moet voor het feest.
Carnaval is een feest dat in elke regio op een andere manier wordt ingestoken. In Limburg hebben ze het niet eens over ‘Carnaval’, maar duiden ze deze feestperiode aan met ‘Vasteloavend’.
Als marketeer is het belangrijk kennis te hebben van de verschillende Carnavalstradities zodat je weet waar je het beste op in kan spelen.
Voor bedrijven die zich richten op andere ondernemingen of professionele netwerken, biedt Carnaval een uitgelezen kans om op een creatieve manier relaties te versterken en zichtbaarheid te vergroten.
Ook voor bedrijven die zich direct op consumenten richten, is Carnaval een kans om op een creatieve manier bedrijf en kernwaarden te verankeren in de feestvreugde.
Carnaval is niet alleen een volksfeest, maar ook een gouden kans voor marketeers. Merken die zich écht onderdompelen in de carnavalsgeest, worden onderdeel van de beleving en blijven hangen in de herinnering van feestvierders.
Door humor, lokale tradities en slimme samenwerkingen in te zetten, kun je op een authentieke manier inspelen op de feestvreugde. Aan de carnavalsperiode komt elk jaar weer een eind, maar als je als marketeer de juiste dingen doet en de tradities van de regio op waarde weet te schatten, blijft de impact van een carnavalscampagne hangen. Dan kan je, terwijl de naamborden van Oeteldonk en Kielegat weer plaatsmaken voor Den Bosch en Breda, tevreden achterover hangen en terugkijken op een feestelijk en geslaagd Carnaval. Alaaf!
Bronnen:
Deel dit artikel
Een schrijvende shorttracker, dat is wie ik ben. Het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan trainen voor het schaatsen. In de uren daartussen kan ik mijn ei kwijt in schrijven, of liever gezegd ‘spelen met taal’. Ik houd ervan te bouwen aan verschillende zinsstructuren, te experimenteren met woorden en geniet van de uitdaging om elke keer een mooi en logisch artikel in elkaar te zetten. Geen clichés, maar juist vernieuwing. Goed leesbaar, maar toch informatief en boeiend. Net als bij mijn eigen trainingen is het elke keer een kwestie van proberen te verbeteren, maar dan met taal. Met een talenstudie als achtergrond en verder een grote liefde voor lezen, is schrijven echt iets waar ik graag mijn tijd aan besteed.
Vul het formulier in of neem direct contact op
luc.van.koningsbrugge@kompaspublishing.nl