De opkomst van microvideo’s: hoe korte content de aandacht vasthoudt.

Geschreven door onze expert Yael Prenger
Persoon die micro content middels korte video op social media bekijkt

Zo’n maand geleden ontplofte het internet. De ó zo bekende Instagram layout, met vierkante posts , maakte plaats voor een langwerpige overview. Een verandering die nogal wat stof deed opwaaiden, met zowel mede- en tegenstanders. De update was al een tijd geleden aangekondigd, maar kwam toch voor veel gebruikers onverwacht. Accounts die met precisie een mooie feed met vierkante posts hadden opgebouwd, zagen hun werk ineen storten, terwijl andere content creators al meer hadden ingezet op reel-formaat content en juist profiteerden van de update.

Met de update wil Instagram meer ruimte bieden aan content zoals reels. Deze verandering in feed past in de bredere trend die al langer gaande is: microvideo’s zoals Reels en TikToks domineren sociale media. In dit artikel duiden we in de social media strategie die micro-content heet en zoomen we in op micro-video’s Wat maakt deze ultrakorte video’s zo effectief, en hoe kun je als marketeer slim inspelen op deze contentrevolutie?

 

Micro-content: klein, maar krachtig

Micro-content – de naam zegt het al – draait om korte, hapklare content die razendsnel engagement genereren. Denk aan tweets op X, Instagram Reels en natuurlijk TikTok video’s. Waarom het werkt? Omdat het feilloos inspeelt op onze steeds korter wordende aandachtsspanne. In een wereld waarin we overprikkeld zijn, wint content die direct de aandacht grijpt. En dat is precies waar microvideo’s in uitblinken. Daarnaast zijn deze video’s superdeelbaar. Een goede Reel of TikTok kan in een paar uur viraal gaan en duizenden (of miljoenen) mensen bereiken. Maar let op: niet alles werkt. Wat scoort, en wat niet?

Microvideo tips en tops

  1. De eerste seconden zijn alles. Pak de aandacht direct. Denk aan een interessante uitspraak, een prikkelende vraag of een beeld dat de aandacht trekt.
  2. Duidelijke en snelle edits. Lange intro’s? Vergeet het maar. Houd de vaart erin met snelle overgangen en pakkende visuals.
  3. Authenticiteit wint het van perfectie. Video’s die ‘echt’ voelen, presteren beter dan gelikte, corporate producties. Filmen vanuit de slaapkamer, met een huiselijke sfeer past helemaal in het plaatje.
  4. Interactieve elementen. Gebruik polls, vragen of trends om engagement te verhogen.
  5. Muziek en trends. Speel in op populaire geluiden en challenges voor extra bereik.

TikTok in the lead

TikTok is dé plek waar de microvideo-revolutie begon. De tijd die we per dag doorbrengen op TikTok gaat de laatste jaren door het dak heen. Volgens een onderzoek van DutchCowboys in 2023 scrollen Nederlandse jongeren gemiddeld 80 minuten per dag rond op de app. Als we landsgrenzen overgaan, blijkt dit gemiddelde nog een stuk hoger te liggen. Wereldwijd brengen jongeren tussen de 4 en 18 jaar per dag 112 minuten scrollend op TikTok door.

Het geheim van TikTok? Het platform gaat niet alleen om entertainment, micro-video’s zijn ook een hele toegankelijke manier om creativiteit en zelfexpressie naar voren te brengen. Het delen van verhalen in vogelvlucht zorgt ervoor dat dezelfde soort mensen elkaar vinden. Daarnaast leert het algoritme razendsnel wat we leuk vinden en verleidt het met content die je nog net iets langer laat scrollen. In navolging van TikTok kwam Instagram met een eigen manier om micro-video’s en podium te geven, namelijk Instagram Reels. Wat begon met veel kritiek, is onderhand uitgegroeid tot de basis van Instagram en nu zijn Reels de soort content die de meeste interacties en volgers genereert.

Micro-video’s zijn een breed begrip, wat voor elk platform een beetje anders is. Een effectieve video op Facebook is tussen de 1-3 minuten, terwijl TikTok tussen de 15 seconden en 2 minuten zit en op Youtube 5 tot 10 minuten de heilige graal is. Hoewel op dit laatste platform de shorts ook hun intrede hebben gedaan. Net zoals TikTok en Instagram reels zorgen de Youtube shorts ook voor een grote conversie.

Persoon die TikTok op zijn telefoon opent

De paradox: microvideo’s en onze krimpende aandachtsspanne

Onze aandachtsspanne neemt af. We scrollen meer, maar onze concentratie wordt slechter. Onderzoek van King’s College London laat zien dat onze aandachtsspanne in de afgelopen twintig jaar drastisch is afgenomen. In 2004 konden we ons gemiddeld nog vier minuten achtereenvolgend focussen op een taak. Nu? Nog geen minuut. En dat heeft alles te maken met de constante stroom aan prikkels – met microvideo’s als grootste aanstichter.

Een survey in 2021 van Centre for Attention Studies at King’s College London dook in de relatie tussen ons telefoongebruik en aandachtsspanne. Niet verrassend: de telefoon is onze aandachtsspanne niet ten goede gekomen…

We kunnen een noise canceling koptelefoon opzetten, notificaties uitschakelen en op volledig scherm werken, toch blijft er altijd een vijand voor onze concentratie: wijzelf. Grote kans dat je tijdens het lezen van dit artikel de behoefte voelt even iets anders op te zoeken, een appje te beantwoorden of iets anders ‘urgents’ te doen. Onderzoek laat zien dat ons brein zo gewend is aan constante onderbrekingen, dat het zichzelf onderbreekt. In 2004 konden we ons gemiddeld nog vier minuten achtereenvolgend focussen op een taak. Nu? Nog geen minuut. En dat heeft alles te maken met de constante stroom aan prikkels – met microvideo’s als grootste aanstichter.

TV producenten en filmdirecters houden ook duidelijk rekening met onze verminderde concentratie. Shots van meer dan vier seconden komen niet vaak meer voor. Doordat de industrie inspeelt op onze verminderde aandachtsspanne, is er een cirkel ontstaan. Een verminderde aandacht, kortere video’s, dus minder nood om ons langer te concentreren.

Hoe korter hoe beter

Cijfers over het engagement van shorts reflecteren duidelijk de voorkeur voor korte video’s. Shorts scoren gemiddeld 2,5 keer zo goed als video’s met een langere tijdsduur. Dat kan natuurlijk niet ongezien voorbij zijn gegaan, meer dan de helft van video’s van ondernemingen zijn onderhand onder de twee minuten. Hoe sneller en strakker, hoe beter. Een video van 90 seconden mag misschien kort klinken, toch haalt slechts 50% van de kijkers het einde. Kortere video’s – zo rond de 30 seconden – doen het een stuk beter. Gemiddeld kijken we tussen de 40-80% van een video, maar hoe langer deze duurt, hoe eerder we afhaken. Het is dus zaak een video te maken die kort genoeg is om de aandacht vast te houden en lang genoeg om de gewenste informatie over te brengen.

Voor marketeers betekent dit één ding: wie nu nog werkt met lange, ingewikkelde boodschappen, raakt zijn publiek kwijt. Het draait om snelheid, impact en storytelling in de kortste tijd mogelijk.

Micro-video’s als social media strategie

In het hedendaagse online tijdperk is het relevanter dan ooit om aanwezig te zijn op de socials. Reclame maken? Dat doe je online en met een strategie. Het gebruik van video’s als businessstrategie is meer regel dan uitzondering. Kijkend naar het afgelopen jaar, zien we dat 91% van de ondervraagden van een het onderzoek van Wyzowl, een bedrijf dat zich specialiseert in video-animatie, aangaf in 2024 in te hebben gezet op visuele content. Niet alleen werden video’s gebruikt, 95% van de marketeers ziet de video’s ook als de belangrijkste pijler in hun marketing strategie.

Bedrijven die inzetten op de shorts, zien een toename in internetverkeer en het aantal klicks neemt door deze content sterk toe. Twaalf keer zo veel reacties en 39% engagement, dat is wat een goed uitgewerkte micro-video op kan leveren ten opzichte van een statische post, wijst onderzoek van Hubspot uit. Zijn het dan vooral de marketeers die fan zijn van micro-video’s? Nee, zeker niet. Ook klanten zijn fan van deze vorm van reclame en geven aan dat het effectief is. 98% geeft aan dat ze door micro-content meer geleerd hebben over een onderwerp of een product en voor 87% gaf een micro-video de doorslag om iets aan te schaffen. Niet alleen is het effectief, micro-video’s zijn ook leuk. Als het aan de consumenten ligt, ziet 83% de micro-video’s in 2025 graag weer vaak terugkomen, niet in de laatste plaats omdat bedrijven en ondernemingen die micro-video’s inzetten als betrouwbaarder worden ervaren.

Niet overtuigd? In 2024 keken we gemiddeld 17 uur per week naar online video’s. In ander woorden, negeren dat video marketing extreem relevant is, is echt geen optie meer!

De invloed van micro-content en video’s op de consument

Over de effectiviteit van micro content bestaat geen twijfel. Interessanter is om te kijken naar de invloed van microcontent op onze mediaconsumptie en op onszelf.

  • Micro-video’s en de impact op onze aandachtsspanne. Hoe vaker we micro-video’s kijken, hoe korter onze aandachtsspanne wordt, bleek uit meerdere onderzoeken naar de relatie tussen deze twee fenomenen. De constante aanvoer van korte, stimulerende video’s traint het brein als het ware om hieraan gewend te raken. Met als gevolg dat langere en intensievere filmpjes moeilijker te volgen worden. Ga maar na: wanneer was de laatste keer dat je een volledige film keek, zonder tussendoor je telefoon erbij te pakken of afgeleid te worden? 
  • Je mood boosten met behulp van micro-video’s. We hebben het allemaal gedaan, na een stressvolle situatie of dag thuiskomen en gelijk naar onze telefoon grijpen. Even scrollen op TikTok of Instagram, tijdelijk vergeten hoe we ons voelen. Micro-video’s zorgen voor een emotionele ontsnapping, een snelle mood booster als het nodig is. De keerzijde is echter dat het tijdelijk is, de onderliggende oorzaak wordt niet aangepakt, waardoor we al snel afhankelijk worden van dit soort content om even tot rust te komen. 
  • Micro-content als zaadjes voor angstgevoelens. Micro-content en -video’s zijn gelinkt aan een grote interactie op social media, echter staan ze ook in relatie tot gevoelens van angst. De vluchtige aard van deze content zorgt voor een constant gevoel van alertheid. Niet in de laatste plaats omdat het beeld op je scherm veelal perfect en positief is, waardoor je voor je het weet in de val kan lopen je eigen leven met dit perfecte plaatje te vergelijken. 
  • Micro-content als baken voor creativiteit. Ondanks dat micro-content en -video’s een negatieve impact kunnen hebben op hoe we ons voelen, is het niet voor niets een medium dat groeit, in positieve zin. TikTok’s en Reels bieden een expressieve uitlaatklep die voor iedereen toegankelijk is. Zeker voor de jongere generatie is het een makkelijke manier hun eigen ideeën te uiten, talent te tonen of in contact te komen met like-minded mensen. 
  • Leren van micro-video’s. Naast het vinden van mensen met dezelfde interesses, fungeren micro-video’s ook als leertool. Kookvideo’s inspiratie voor recepten en DIY projecten, alles komt in vogelvlucht voorbij en biedt de kans om kennis te vergroten. Of het nu gaat om een stapsgewijze handleiding om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen of een informatieve video over urgente maatschappelijke kwesties, microcontent stelt gebruikers in staat om op een tijdsefficiënte manier hun kennis uit te breiden. Ook voor nieuwszenders zijn micro-video’s onmisbaar geworden. Denk aan NOS stories op Instagram, die in maximaal 30 seconden belangrijke nieuwselementen presenteert en hiermee jongeren betrokken houdt bij de huidige gang van zaken. Doordat de video’s zo makkelijk door te sturen zijn naar vrienden, wordt de impact vergroot en verspreidt bewustwording zich naar een breder netwerk.

Microvideo’en geblazen!

Wat begon als een kleine verandering in de Instagram-feed is inmiddels symbool geworden voor een bredere verschuiving: micro-video’s domineren het socialmedialandschap. TikTok heeft de standaard gezet, platforms als Instagram en Youtube hebben de trend omarmd en verder ontwikkeld. De kracht van microvideo’s? Die ligt in hun vermogen onze steeds korter wordende aandachtsspanne, onze steeds korter wordende aandachtsspanne te pakken, vast te houden en zo een directe impact te maken. 

Hoewel er terechte zorgen bestaan over de effecten van microcontentconsumptie, is het belangrijk om ook de positieve aspecten te erkennen. Platforms zoals TikTok en de opkomst van educatieve microcontent hebben nieuwe mogelijkheden geopend voor creativiteit, leren en bewustwording. Door de positieve kant van microcontent te omarmen, kunnen we de kracht ervan benutten om te inspireren, onderwijzen en op een betekenisvolle manier met anderen in contact te komen.

Voor marketeers ligt hier de uitdaging: hoe maak je microvideo’s die niet alleen kort en krachtig zijn, maar ook waarde toevoegen? Hoe zorg je dat je publiek blijft hangen, niet alleen voor die ene video, maar voor je hele merk? Want één ding is zeker: de volgende video staat alweer klaar om hun aandacht te grijpen. Zorg dat het die van jou is.

 


Bronnen:

Deel dit artikel

Picture of Yael Prenger

Yael Prenger

Een schrijvende shorttracker, dat is wie ik ben. Het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan trainen voor het schaatsen. In de uren daartussen kan ik mijn ei kwijt in schrijven, of liever gezegd ‘spelen met taal’. Ik houd ervan te bouwen aan verschillende zinsstructuren, te experimenteren met woorden en geniet van de uitdaging om elke keer een mooi en logisch artikel in elkaar te zetten. Geen clichés, maar juist vernieuwing. Goed leesbaar, maar toch informatief en boeiend. Net als bij mijn eigen trainingen is het elke keer een kwestie van proberen te verbeteren, maar dan met taal. Met een talenstudie als achtergrond en verder een grote liefde voor lezen, is schrijven echt iets waar ik graag mijn tijd aan besteed.

Ook interessant

Meer informatie over De opkomst van microvideo’s: hoe korte content de aandacht vasthoudt.

Vul het formulier in of neem direct contact op

luc.van.koningsbrugge@kompaspublishing.nl